mattoo-logo-partnerDe la fondarea MATTOO în 2010, am educat bărbaţi şi băieţi cu privire la realitatea traficului de persoane din jurul lor. Atât de mult încât acum “băiatul de treabă” obişnuit care stătea cândva pasiv nu mai poate rămâne în tăcere sau neimplicat. Bărbaţii care se complăceau în ceea ce ei considerau a fi o curiozitate inocentă sunt acum îngroziţi de realitatea a ceea ce au descoperit şi nu doar că s-au oprit din ceea ce făceau ci le spun şi celor din jurul lor să se oprească. Acum bărbaţii care cu ştiinţă sau fără ştiinţă au folost victime ale traficului sunt dezgustaţi de realitatea pe care acţiunile lor au întreţinut-o iar acum eliberează alţi oameni din aceleaşi mituri care i-au făcut pe ei să creadă că acţiunile lor sunt inofensive.

Noi avem o zicală simplă dar profundă la MATTOO: “Dacă n-ar exista cumpărători, nu ar exista vânzători. Iar dacă nu ar exista vânzători, nu ar exista victime”.

Lucrurile chiar sunt atât de simple – fără cumpărători, nu există victime.

Mulţi cred că traficul de persoane pentru sex s-ar sfârşi dacă fiecare ţară ar:

• Scăpa fiecare victimă a traficului de persoane
• Închide fiecare traficant de persoane
• Aresta fiecare “John” (bărbaţii care folosesc victimele traficului)

Totuşi, chiar dacă TOATE acestea s-ar întâmpla azi, traficul de persoane pentru sex ar începe din nou pentru că ar continua să existe cerere. Iar unde există cerere, ofertele se vor gasi curând.

Această propoziţie simplă merită repetată: “Fără cumpărători, nu există victime.”

Scopul organizaţiei MATTOO este să schimbe inimile bărbaţilor şi ale băieţilor pentru a elimina cererea traficului de persoane pentru sex. Sarcina noastră e imensă, dar suntem totuşi încrezători că putem face o diferenţă. Şi aşa cum a spus şi Margaret Mead, un antropolog cultural: “Nu vă îndoiţi niciodată că un grup mic de cetăţeni grijulii, devotaţi pot schimba lumea. Cu-adevărat, acesta e singurul lucru care a schimbat-o vreodată.”