Unul din motivele pentru care am pornit în #FreedomTour a fost să cunoaștem organizații locale care deja fac o diferență în lupta împotriva traficului de persoane. Am fost privilegiați să putem să ne oprim pentru câteva ore în Drobeta Turnu Severin unde am cunoscut câțiva din voluntarii și angajații organizației Hands of Hope (Mâinile Speranței).

Situată în sudul României, una din cele mai sărace zone din România, Hands of Hope a început să lucreze în satele din jurul Severinului acum 17 ani. Încă de la început eforturile lor au fost pe dezvoltarea comunității. Strategia și focalizarea lor a fost cu copiii cu dorința și speranța că vor face o diferență în familii și în satele în care locuiesc. Multe din povestirile pe care le-am auzit au fost cutremurătoare. Am auzit despre un băiețel ce refuza să se joace cu ceilalți copii. Când a fost întrebat de ce nu vrea să se joace el a răspuns că îi este foarte foame. Am mai auzit de o bătrânică ce era bolnavă la pat. Voluntarii au scos viermi din picioarele ei. Mulți din copii nu merg la școală. A fost trist să aflăm despre descriminarea femeilor din comunitățile de romi. Din păcate întreg contextul creea un mediu propice traficului de persoane.

Ramona, directorul Hands of Hope a împărtășit cu noi multe povestiri. Chiar dacă au fost grele de povestit și de ascultat, ea ne-a vorbit cu speranță și determinare la perseverență în ceea ce și-au propus. De asemenea a vorbit cu entuziasm despre echipa de 40 de voluntari care sunt implicați în dezvoltarea comunitară rurală. În prezent sunt implicați în 6 sate din jurul orașului lor, aducând speranță copiiilor și familiilor lor. Schimbările au loc greu, dar cu siguranță. Am aflat despre primul rom care a absolvit facultatea din acea zonă.

Hands of Hope este un loc special. În cei 17 ani ei au reușit multe lucruri. Ne-au spus că în acele comunități de romi s-au auzit pentru prima dată cuvintele “te iubesc” rostite soțiilor din partea soților lor. Încet dar sigur, viețile sunt transformate.

Zona de sud a României rămâne o zonă dificilă, fără multe oportunități de muncă și fără parteneri pe termen lung cea ce îi face pe cei de la Hands of Hope să acopere nevoile crescânde ale comunităților în care sunt implicați. Totuși voluntarii sunt încrezători că Dumnezeu are multe binecuvântări pregătite pentru ei în viitor.

Am plecat simțindu-ne binecuvântați că am putut să auzim despre activitățile celor de la Hands of Hope. #FreedomTour este foarte interesat de identificarea și asistarea celor ce deja sunt implicați în prevenirea traficului de persoane. Hands of Hope face fix aceasta. Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre ei sau dacă sunteți interesați de un parteneriat cu ei, vă invităm să îi vizitați pe facebook sau pe website-ul lor.